EucaristiaCàritas Diocesana de Tarragona ha organitzat la 3a Trobada de Càritas Catalunya amb el lema “Transformem la societat des de la Misericòrdia”. Un esdeveniment que s’ha dut a terme al Teatre Auditori Camp de Mart, amb l’assistència de 1900 voluntaris, procedents de les deu diòcesis amb seu a Catalunya (Girona, Vic, La Seu d’Urgell, Solsona, Lleida, Barcelona, Terrassa, Sant Feliu del Llobregat, Tarragona i Tortosa). El format d’aquesta Trobada ha estat d’un sol dia i l’organització s’ha encomanat a Càritas Diocesana de Tarragona, amb motiu de l’any del seu 50è aniversari. Les dues trobades anteriors es van fer a Barcelona i Girona.

Participants 3a Trobada

Acollida

Els voluntaris de cada diòcesi, que han estat identificats amb un color específic, han arribat a Tarragona en autobús,  a les 9h. del matí. En total, han arribat 30 autobusos. Els punts d’arribada i accés al recinte del Camp de Mart de Tarragona  han estat: Avinguda Catalunya i carrer Maria Cristina.

Els participants han tingut una acreditació, que a més de figurar-hi els noms de la diòcesi i del participant, a la part del darrera han tingut el programa de la trobada i la visita cultural assignada.

Han estat 140 voluntaris-col·laboradors, que s’han encarregat d’acompanyar i realitzar les funcions principals de mobilitat (coordinació en l’ arribada i sortida d’autobusos); benvinguda als participants i acompanyament al llarg  de la jornada; acollida i informació  al Camp de Mart a tots els  voluntaris; resolució de dubtes; auditori (atendre els participants en els actes a la zona de les grades): àpats (lliurament de material a l’auditori  i participació activa durant l’esmorzar i el dinar de germanor).

Benvinguda

La Trobada ha començat amb la benvinguda de l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, acompanyat de l’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, delegat de bisbes a Catalunya, de la presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès i del director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig. A continuació, Benigne Rios, comunicador i radiofonista ha conduit tota la Trobada i ha fet una especial salutació a tots i cadascun dels grups diocesans, citant els pobles i ciutats d’origen dels participants.  Seguidament, el rector de les Borges Blanques, Joan Àguila, ha ofert una pregària amb un cant.

Personalitats

Han estat presents a l’acte representants institucionals com el president de la Diputació, Josep Poblet, la regidora de Serveis a les Persones, Anna Santos.

El director de Càritas Diocesana de Tarragona ha donat les gràcies a tots els assistents i ha expressat que el Camp de Mart és “ l’Àgora de convivència per projectar l’esperança. Per nosaltres sempre la persona serà el centre”. Carme Borbonès ha dit que hem d’enfortir la paraula de Jesús. Aprendre noves actituds i descobrir les conseqüències de la pobresa.

Ponències

Ponències

La Trobada ha comptat amb el sociòleg basc, Imanol Zubero, diplomat en Teologia i professor de la Universitat del País Basc, amb la ponència Mirar amb Misericòrdia ens posiciona per canviar el món i el teòleg tarragoní, Mn Miquel Barbarà, llicenciat en sociologia i mestre de capella de la Catedral de Tarragona, amb la conferència L’esperit de Càritas.

Imanol Zubero ha expressat que la mirada misericòrdia és universal i és activa i que ens porta a encarregar-nos de la realitat. La misericòrdia ens col·loca en la posició de voler canviar el món (sense certeses de aconseguir-ho). La misericòrdia és una manera de mirar el món, que ens canvia (sens dubte). Segons el sociòleg, la mirada misericòrdia ens porta a qüestionar-nos el nostre lloc en el món, les nostres seguretats i interessos. La mirada ètica només pot ser entre iguals. En reconèixer-nos semblants malgrat les nostres diferencies. HI ha que sortir del camí segur. Sortir de la normalitat. Hi ha coses q mai faríem als nostres. Qui són els nostres? Resposta evangèlica (Lluc 10: 30-33) Ha destacat que, oberta a la gràcia, la misericòrdia ens reconcilia amb la nostra debilitat i ens fa testimonis d’esperança. la mirada misericòrdia sap llegir els signes dels temps i és escatològica.

Depèn de nosaltres que l’esperança no menteixi en mundo.

Finalment, ha dit que la mirada misericòrdia és activa, ens porta a encarregar-nos de la realitat. ser cristià en el món implica – fer-càrrec- carregar – encarregar-deixar-se carregar – amb / per la realitat –

Mn Miquel Barbarà ha dit  que la misericòrdia no pot servir per adormir les consciències. Ens ha d’endinsar en l’Amor de Déu. La misericòrdia surt per mitjà de cada cultura. La transformació del món no es fa diluint la identitat. Càritas té prou clar q tenim el deure de ser conscients de les causes q provoquen la pobresa. No tingueu por de denunciar les injustícies. Amb les institucions: ‘Mútua independencia i sana cooperació’. També ha expressat que els principals reptes de Càritas són la centralitat de Déu, la immigració recent, l’acollida, el servei als pobres i marginats

Posteriorment, els assistents han preguntat als ponents sobre els temes exposats.

Missatge de la Trobada

Aquest esdeveniment ha estat una oportunitat per a la formació i per a intercanviar experiències; millorar les actuacions i  aprofundir en el compromís de la transformació social a través de l’acció de Càritas.

Tot això s’ha fet en el marc de l’Any jubilar de la Misericòrdia, que és la font que il·lumina la nostra tasca. Com diu el Papa Francesc: “la Misericòrdia és una gran llum d’amor i de tendresa”.

Experiència solidària

Un cop acabada la part de reflexió, els participants han gaudit d’una experiència solidària amb Pallassos sense fronteres.

A continuació, un toc de gralles ha acompanyat tots els voluntaris cap al col·legi Sant Pau on s’ha fet  el dinar de germanor a unes grans carpes.  La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha aixecat un dels seus castells com a mostra de col·laboració i acció de treball de equip.

Després del dinar, hi han hagut diferents visites culturals per la ciutat (Catedral i claustre, Amfiteatre romà, Museu Nacional Arqueològic, Museu bíblic, Passeig arqueològic i capçalera del circ).

Seguidament, s’ha fet la celebració de l’Eucaristia al Camp de Mart, presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. També ha comptat amb l’Schola Cantorum i Orquestra dels Amics de la Catedral.

Carme Borbonès ha llegit un Manifest i l’Arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella ha clausurat la 3a Trobada.

Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa