CONEIX CÀRITAS
Càritas Diocesana és l’organisme oficial de l’Església de Tarragona que té com a missió específica el servei de promoure, orientar i coordinar l’acció caritativa i social de l’Església a la l’arxidiòcesi.
Càritas Diocesana de Tarragona està adherida al codi ètic de Càritas Catalunya, el qual el podeu consultar clicant aquí.
Missió, Visió i Valors
Missió
Acollir les persones que es troben en situació o risc de pobresa i exclusió social, especialment les més vulnerables, i acompanyar-les en el seu procés de promoció i desenvolupament integral, analitzant i incidint en les causes de la pobresa i treballant per la justícia social.
Visió
Ser testimoni de l’amor de Déu i de la fraternitat de la comunitat cristiana amb tothom, especialment amb les persones més empobrides i excloses, optant per una societat més solidària, justa i participativa.
Valors
L’amor és el fonament de la nostra identitat i servei, font inspiradora dels valors que ens guien: la dignitat i la centralitat de la persona, la justícia social, la solidaritat, la participació, l’austeritat, la innovació i la transparència.
ORGANITZACIÓ TERRITORIAL:
CÀRITAS PARROQUIALS
Les Càritas Parroquials són bàsiques a l’organització de Càritas Diocesana ja que són el nivell de major proximitat i presència a l’arxidiòcesi. La seva missió és la de detectar les diferents necessitats que poden sorgir a la zona parroquial, estar a prop de les persones més vulnerables tot acollint-les, i treballar conjuntament per el desenvolupament de projectes amb sentit i de qualitat que donin resposta a aquestes necessitats.
CÀRITAS INTERPARROQUALS
Les Càritas Interparroquials són l’agrupació de les Càritas Parroquials de grans nuclis de població per donar resposta a les necessitats de les persones de forma conjunta. La seva missió és la de detectar les diferents necessitats que poden sorgir en la zona Interparroquial i dissenyar els projectes o actuacions necessaris.
CÀRITAS ARXIPRESTALS
Les Càritas Arxiprestals són l’agrupació de les Càritas Parroquials d’un mateix arxiprestat per donar resposta a les necessitats de les persones de forma conjunta, especialment en les zones amb menys població. La seva missió és la de detectar les diferents necessitats que poden sorgir a la zona i dissenyar projectes que els hi donin resposta.
ESTRUCTURA DE TREBALL
ORGANS DE GOVERN
El president de Càritas Diocesana de Tarragona és l’Excm. i Rvdm. Mons. Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, el delegat episcopal és Mn. Santi Soro Roca i el director de l’entitat és el Sr. Salvador Grané Terradas.
ASSEMBLEA GENERAL
L’assemblea és l’òrgan principal de Càritas. A ella correspon prendre decisions que afectin tant la constitució interna com el funcionament estructural de Càritas Diocesana.
CONSELL DIOCESÀ
El Consell Diocesà és l’òrgan executiu de Càritas Diocesana. Les funciones pròpies del Consell Diocesà estan recollides a l’art. 23 del Estatuts de Càritas Diocesana de Tarragona.
COMISSIÓ PERMANENT
La Comissió Permanent és l’òrgan executiu del Consell Diocesà. Les funciones pròpies de la Comissió permanent estan recollides a l’art. 26 del Estatuts de Càritas Diocesana de Tarragona.
ORGANITZACIÓ FUNCIONAL
L’organització funcional de Càritas Diocesana de Tarragona es configura en les següents àrees coordinades i interrelacionades a efectes tan sols funcionals i de gestió.
ÀREA INSTITUCIONAL
L’àrea institucional s’encarrega de la caixa, la comptabilitat i el funcionament econòmic de Càritas. A més de la coordinació general de les diverses àrees, la gestió dels recursos humans i les relacions institucionals.
ÀREA DE SENSIBILITZACIÓ SOCIAL
L’àrea de sensibilització social té les funcions de fer arribar a la població la problemàtica social del nostre món, els camins per a resoldre-la o pal·liar-la i informar sobre les aspiracions i activitats de Càritas.
ÀREA D'ACCIÓ SOCIAL
L’àrea d’acció social té la funció d’organitzar i coordinar les activitats en el camp de l’Acció Social que s’encarreguen a Càritas Diocesana. Aquesta àrea inclou tot el treball que es faci sobre els diferents camps de l’acció social i les campanyes que es duguin a terme per pal·liar els problemes sorgits socialment.
ÀREA D'ECONOMIA SOCIAL
L’àrea d’economia social s’encarrega de la formació sociolaboral de les persones per tal d’afavorir-ne la reinserció social, la prospecció d’empreses col·laboradores, els itineraris sociolaborals i en formació de capacitació laboral i la supervisió de l’empresa d’inserció laboral Arada, entre d’altres.
ÀREA DE VOLUNTARIAT
L’àrea de voluntariat té la funció d’acollir, orientar, formar i incorporar les persones voluntàries al projecte més adient al seu perfil i acompanyar-les al llarg del servei que desenvolupen. A més a més també coordinen el servei comunitari amb els centres educatius que volen realitzar-lo a Càritas i fan propostes formatives als agents de Càritas.
eixos estratègics i model d’acció social
EIXOS ESTRATÈGICS I MODEL D’ACCIÓ SOCIAL
Fonamentem la nostra acció social en l’acolliment i l’acompanyament a les persones vulnerables i excloses.
Promovem l’apoderament de les persones perquè defensin els drets humans en els tres àmbits del desenvolupament integral: necessitats bàsiques, sentit de la vida i participació social.
Per això, a Càritas, basem la nostra acció a partir dels diversos eixos estratègics i del model d’acció social.
EIXOS ESTRATÈGICS
01 Realitat i acció social
Acompanyar les persones, analitzar la realitat i la complexitat de la pobresa, facilitar l’accés als drets socials a les persones més vulnerables i promoure la formació dels participants perquè es puguin incorporar al món laboral i no sigui dependents.
02 Captació, renovació i motivació del voluntariat
Captar i renovar les persones voluntàries, així com motivar-les.
03 Organització, Administració i Comunicació
Concentrar, si cal, serveis dins l’àmbit parroquial, interparroquial, arxiprestal i diocesà, organitzar el treball entre voluntaris i professionals contractats, gestionar amb criteris professionals els àmbits econòmic i administratiu de l’entitat, disposar de recursos econòmics que garanteixin la sostenibilitat econòmica, establir processos, incorporar la digitalització i el teletreball i ser actiu en la comunicació i ser presents en les xarxes socials per a la sensibilització i la denúncia social.
MODEL D’ACCIÓ SOCIAL
01 Treballar des de les capacitats i les potencialitats, acompanyant processos
Treballar des de les capacitats i les potencialitats, acompanyant processos
El nostre model d’acció opta per un mètode centrat en l’acompanyament als processos de creixement de les persones i de les comunitats, la qual cosa centra l’atenció en els «camins» més que en les «fites».
02 Realitzar accions significatives
03 Ser via de l'acció de la comunitat eclesial.
04 Acció integral.
Una mica d’història
Així va començar tot