EMERGÈNCIES

Des de Càritas Diocesana de Tarragona col·laborem en la recollida de fons per les emergències de caràcter extraordinari i humanitari que es produeixen arreu del món. Recenment hem col·laborat amb la recollida de fons per l’emergència del volcà Cumbre Vieja a les Canàries, de la guerra a Ucraïna, el terratrèmol a Turquia i Síria i al Marroc i ara amb l’emergència a Terra Santa. A través de Càritas es garanteix l’arribada dels fons al destí.

emergència a terra santa

SITUACIÓ DE L’emergència

 

Des del 7 d’octubre del 2023 Gaza viu una crisi humanitària que converteix la regió en una zona pràcticament inhabitable, amb més de 29.954 palestins morts i 1.200 israelians i estrangers, dels quals el 70% són dones i nens.

Les morts de civils continuen augmentant diàriament i la manca d’accés a aliments, aigua potable i tractament mèdic està posant la població civil en una situació de risc encara més gran. A més, el 85% de la població ha estat expulsada de casa seva, més del 60% dels habitatges han quedat destruïts o danyats i les escoles s’han vist obligades a tancar.

Sota la runa la vida es fa insuportable per als 2,2 milions de persones que s’hi troben atrapades.

1,7 milions de persones, el 75% de la població de Gaza, s’han vist desplaçades, i moltes famílies han patit diversos desplaçaments, en busca de seguretat.

 

la resposta de càritas

Comptem amb un equip de Càritas Jerusalem que treballa directament a la Franja de Gaza. Després de la destrucció parcial de la clínica de Càritas per un bombardeig, el personal sanitari s’ha reorganitzat en tres equips que atenen la població al sud de la Franja.

Malauradament, la crisi humanitària no acabarà a curt termini. Per això, Càritas Jerusalem ha aconseguit donar suport a:

900 persones en atenció primària

900 persones en ajuda alimentària

358 famílies allotjades i 81 empleats de Càritas van rebre diners en efectiu

A més, s’atendran un total de 23.275 persones a través de la renovació del Centre mèdic de Caritas Gaza, la prestació de serveis d’atenció sanitària a Gaza i Rafah, l’ajuda de diners en efectiu a 2.750 famílies per a necessitats bàsiques, i la cura de la salut mental de 500 nens i cuidadors, així com 100 empleats de Càritas Jerusalem.

TESTIMONIS DES DE TERRA SANTA

 

“La brutalitat d’aquesta guerra no ha deixat racó sense tocar, i als carrers ressonen els crits dels que han perdut els seus éssers estimats. En aquesta crisi humanitària, les històries que arriben de Gaza mostren un patiment incomprensible”

Càritas Jerusalem

 

“A la guerra de Gaza, ser mare d’un nadó significa el doble de por: la por a la mort per no poder escapar dels bombardejos, a més de la por de no poder alletar el nen per l’escassetat d’aigua i aliments”.

Abeer, oficial de projectes del personal de Càritas a Gaza

Necessitem la teva ajuda

 

Amb només el 53% del pressupost cobert, per la crida que es va fer el passat mes de gener, es necessiten fons de manera urgent.

Necessitem el suport de tota la societat per atendre les víctimes del conflicte i donar-los suport abans les dures condicions de vida que pateixen. Pots fer el teu donatiu directament als comptes de Càritas Espanyola que trobaràs a continuació:

 

CÁRITAS ESPAÑOLA 

Caixabank ES87 2100 5731 7602 0048 3702

Santander ES64 0049 6791 7121 1601 6165

 

guerra d’ucraïna

SITUACIÓ DEL CONFLICTE

Segons el president de l’Organització Internacional per als Refugiats, “en anar a la guerra contra Ucraïna, Rússia està creant una crisi que posa en risc la vida de persones que es desplacen, i crea un patiment que sobrepassa res del que s’ha vist a Europa a dècades. Milions de persones estan en perill. Els governs del món han d’estar preparats per proveir d’ajuda i protecció la gent que fuig, així com els ferits de guerra”.

L’Organització Mundial de la Salut reitera la seva preocupació per la seguretat, la salut i el benestar dels civils afectats, i preveu una catàstrofe humanitària si l’escalada bèl·lica va a més.

Uns 18 milions de persones, el 40% de la població d’Ucraïna, depèn de l’ajuda humanitària. El passat 19 de setembre , els magatzems de Caritas Spes Lviv van ser bombardejats, amb 300 tones d’ajuda humanitària a l’interior. Més de 380.000 persones necessiten ajuda humanitària a l’est del país. Tanmateix, els hiverns del 2022 i 2023 han sigut especialment dursi, en un país on les temperatures arriben als -20ºC, escalfar-se no és una qüestió de confort, sinó de supervivència. 

la resposta de càritas 

Durant el 2023, les Càritas d’Ucraïna han atès més d’1,3 milions de persones (des del febrer de 2022 n’han atès 6,2 milions) prestant ajuda en:

Suport psicosocial

Allotjament

Aigua i sanejament

Educació

Menjar i necessitats bàsiques

Ajuda monetària

 

Per al 2024 l’estratègia d’intervenció serà diferent entre l’est del país, on l’ajuda humanitària seguirà sent bàsica, i el centre i l’oest del país, on la integració social, l’accés al mercat laboral, l’accés a la salut i l’educació, l’accés a un allotjament digne i l’atenció a la salut mental i les persones amb necessitats especials seran una prioritat. A més, el país cada vegada compta amb més menors a càrrec de mares de família, la protecció dels quals és una prioritat.

CÀRITAS POLÒNIA

Ha atès més de 70.000 persones ens suport psicosocial, allotjament, educació i atenció social.

CÀRITAS eslovàquia

Ha atès més de 5.000 persones ens suport psicosocial, allotjament, educació, atenció social, menjar i necessitats bàsiques i aigua i sanejament.

càritas romania

Ha atès més de 55.000 persones ens suport psicosocial, allotjament, educació, atenció social i menjar i necessitats bàsiques.

CÀRITAS moldàvia

Ha atès més de 80.000 persones ens suport psicosocial, allotjament, educació, atenció social, menjar i necessitats bàsiques, aigua i sanejament i ajudes monetàries.

Necessitem la teva ajuda

terratrèmol al marroc

SITUACIÓ DE L’emergència

 

La nit del divendres 8 de setembre es va produir al Marroc un fort sisme amb una magnitud de 7 graus a l’escala de Richter i amb l’epicentre molt a prop de Marràqueix. Diversos municipis de la zona han estat fortament sacsejats.

Els danys són immensos i el nombre de morts continua augmentant.

En aquesta zona altament turística però també amb molta vulnerabilitat, els efectes d’un sisme de tal magnitud són devastadors. Des de les primeres hores del matí de dissabte, els equips locals de Càritas i de l’Església catòlica valoren l’abast de la tragèdia.

Càritas Rabat també dona suport i resposta immediata davant aquesta emergència. 

la resposta de càritas

Càritas el Marroc s’ha desplaçat a Marràqueix per poder avaluar, amb els equips locals, l’extensió dels danys, demanar informació més precisa i així preparar una primera resposta d’emergència.

Des de Càritas Internationalis, ja s’està coordinant la resposta davant l’emergència i Càritas Espanyola està en contacte permanent amb Càritas el Marroc, oferint-li el nostre suport econòmic, però també logístic i humà que se’ns pugui requerir. 

L’equip de Càritas ofereix les condolences a les famílies afectades per aquesta catàstrofe i es proposa adoptar mesures d’emergència coordinades amb les xarxes de Càritas.

Necessitem la teva ajuda

 

Així mateix, des de Càritas Diocesana de Tarragona hem obert la campanya d’emergència “Càritas amb el Marroc” per canalitzar la solidaritat de les persones de la nostra arxidiòcesi per ajudar les víctimes d’aquesta catàstrofe natural.

 

CAMPANYA D’EMERGÈNCIA: «CÀRITAS AMB EL MARROC»

BANC SABADELL ES81 0081 0088 1100 0296 3301

Bizum 00300

Cal que el concepte del donatiu sigui MARROC

o a través de

terratrèmol a turquia i síria

SITUACIÓ DE L’emergència

En el cas de Turquia, la regió més afectada és la diòcesi d’Anatòlia. La seva catedral, a la ciutat Iskenderun (al sud del país), es va esfondrar totalment i les oficines i espais de Càritas van patir forts danys.

En el cas de Síria, el terratrèmol aprofundeix el drama d’un país que arrossega des de fa més d’una dècada una guerra civil que ha deixat mig milió de morts i 6,6 milions de refugiats. “La primera resposta està centrada a habilitar centres de refugi per aixoplugar les persones que han perdut casa seva. A més, s’hi està facilitant menjar i sobretot abric, ja que les persones han fugit de casa seva amb el que s’ha posat”.

Els aeroports i les carreteres principals de la regió sud-est d’Anatòlia estan tancats i la majoria dels hospitals inservibles. El transport públic s’ha tallat parcialment i els ha deixat al servei en les tasques de rescat. Les escoles i els espais públics s’han tancat a tot el país.

la resposta de càritas

Càritas Espanyola ha mobilitzat una partida inicial de 200.000 euros per atendre l’emergència humanitària provocada pels terratrèmols registrats aquest dilluns al sud-est de Turquia i nord de Síria. Fins ara, a causa dels sismes, ja s’han registrat més de 32.000 morts, més 82.000 ferits i més de 158.000 persones evaquades de les seves llars.

“La preocupació que ens transmeten tant des de Càritas Turquia com des de Síria és l’elevat nombre de persones que han perdut les cases en ple hivern. Els terratrèmols els van sorprendre mentre dormien i van sortir al carrer amb el que s’han posat malgrat que la temperatura estava sota zero”, explica Carmen Gómez de Barreda, de l’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.

Les oficines de Càritas Síria a Alep i Latàquia van patir greus danys, i gran part del personal, així com 4.500 famílies afectades, dormen dins d’edificis religiosos o en els seus automòbils, a causa del clima particularment sever. Càritas Síria està mobilitzant personal i voluntaris de Damasc i Homs, i està realitzant una avaluació de les necessitats per implementar una resposta ràpida.

Càritas Síria està monitoritzant la situació sobre el terreny, enmig de totes les dificultats que hi ha hagut per tenir comunicacions fluides. L’oficina executiva de Damasc s’ha desplaçat a Alep i Latàquia per donar suport a la primera resposta. Els equips d´Alep, Latàquia i Hama han finalitzat l´aixecament de necessitats coordinat amb altres organitzacions i autoritats locals.

 

Necessitem la teva ajuda

 

Així mateix, des de Càritas Diocesana de Tarragona hem obert la campanya d’emergència “Càritas amb Turquia i Síria” per canalitzar la solidaritat de les persones de la nostra arxidiòcesi per ajudar les víctimes d’aquesta catàstrofe natural.

 

CAMPANYA D’EMERGÈNCIA: «CÀRITAS AMB TURQUIA I SÍRIA»

BANC SABADELL ES81 0081 0088 1100 0296 3301

Bizum 00300

Cal que el concepte del donatiu sigui TURQUIA

o a través de

Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa