Gent Gran
L’objectiu d’aquest programa és millorar la qualitat de vida de la gent gran oferint-los suport, companyia, convivència i millora de l’autonomia personal. Treballem l’estat d’ànim, l’autoestima i l’autoconcepte evitant el risc d’aïllament personal i social tot oferint acompanyament i espais de relació grupal per a gent gran.
En aquest context, s’intenta que les persones grans romanguin en el seu entorn mentre sigui possible. Per això, es promouen projectes de relació grupal o d’acompanyament individual a domicili o en residències.
Des de l’opció preferencial per les persones més vulnerables es considera fonamental combatre la soledat i l’aïllament que pateixen les persones grans.
El programa està centrat en complementar la funció de les administracions públiques. I a treballar en xarxa amb la resta d’es entitats del territori.
Persones ateses
Punts de servei
Projectes
ARA AL TEU COSTAT
El projecte d’acompanyament a domicili “Ara al teu costat” consisteix en fer un acompanyament setmanal de dues hores de duració per part d’una persona voluntària a una persona gran, amb l’objectiu de facilitar la permanència de la persona gran al seu domicili.
Les persones que atenem presenten sentiments de solitud i tristesa, amb una salut precària i manca d’autonomia per sortir sols al carrer, afegint a tot això, en alguns casos, problemes econòmics. Aquest servei es pot prestar quan les persones grans viuen soles o quan viuen amb les famílies però aquestes estan sobrecarregades per la cura i atenció de la persona gran. Destaquem el treball en xarxa amb la resta d’entitats de la comunitat.
BON DIA
El projecte d’acompanyament telefònic “Bon dia” consisteix en fer un acompanyament telefònic diari per part d’una persona voluntària a les persones grans que viuen soles i que tenen poc o cap suport familiar i que de moment no necessiten un voluntari a domicili però sí presenten algun factor de risc. Durant les trucades telefòniques, el voluntari els diu bon dia, els hi recorda visites mèdiques, encàrrecs que han de fer, els felicita… Cal tenir en compte que els voluntaris no aconsellen ni dirigeixen. La seva funció és la d’un acompanyament actiu mitjançant l’escolta activa.
Arran de la pandèmia de la COVID-19 i de la demanda de més acompanyament, l’any 2020 s’ha creat el servei Bona tarda.
TALLER DE MEMÒRIA
En el taller d’estimulació de la memòria s’entrenen les capacitats que intervenen en la memòria i altres facultats mentals que hi estan relacionades, i així com també el seu funcionament i aprenentatge. La finalitat és incrementar l’autonomia i el benestar de les persones grans, tant a nivell individual com familiar i social, permetent afavorir el procés d’envelliment i millorant la qualitat de vida. En aquest sentit, aquesta iniciativa es converteix en un dels eixos fonamentals per millorar el benestar psicològic i social del col·lectiu.
SUMEM ESFORÇOS, SUMEM CAPACITATS
En el taller de manualitats, anomenat sumem esforços, sumem capacitats treballem i col·laborem juntament amb nois i noies de la Fundació Onada de Torredembarra. Ells són els voluntaris que preparen els tallers on s’entrenen les capacitats motius, de concentració i creativitat. La finalitat és incrementar l’autonomia i el benestar de les persones grans.
Per la pandèmia aquest projecte es va veure afectat, però no hem deixat de treballar per poder portar aquest tallers als domicilis de les persones grans via online. Aquest subprojecte s’anomena Traspassem Barreres.
CARMANYOLES A DOMICILI
En col·laboració amb l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Reus- Àmbit de gent gran i dependència, es fa repartiment a domicili de carmanyoles per a persones de la tercera edat en situació de vulnerabilitat per dificultat de mobilitat i manca d’habilitats en la cuina. El repartiment es realitza de dilluns a divendres i cobreix també els àpats del cap de setmana.