Aquest dimecres, 2 de febrer, s’ha inaugurat, a Reus, el Centre Social El Roser, un nou equipament municipal, integrador i innovador, d’empoderament de les persones en situació de vulnerabilitat. L’acte ha comptat amb la presencia de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, el director de Càritas Interparroquial de Reus, Miquel M. Aragonès, i l’administrador d’Arada Inserció Càritas Diocesana de Tarragona, Vicenç Vesses, entre d’altres.
Un dels dos serveis que el configuren, el d’alimentació, va començar a funcionar a principis de gener. L’altre servei, el d’allotjament temporal, està previst que es posi en marxa més endavant. Tots dos serveis són també una oportunitat d’inserció laboral per a persones que tenen molta dificultat per trobar feina en el mercat laboral.
El servei d’alimentació del centre està gestionat per la UTE entre Arada Inserció, de Càritas Diocesana de Tarragona, i Formació i Treball Empresa d’Inserció.
En el seu conjunt, aquest centre, que depèn de la Regidoria de Benestar Social, té com a objectiu impulsar les polítiques d’atenció a les persones amb nous serveis i una nova aposta per programes ja existents, com el de gestió alimentària o l’allotjament de persones en situació de vulnerabilitat social. A més, l’equipament està concebut per potenciar la integració. Per això, acull també una cafeteria oberta a tothom i una sala a disposició de l’Associació de Veïns de la Urbanització Xalets Quintana.
Pel que fa a l’arquitectura de l’edifici, va ser construït com a centre penitenciari el 1929 i amb posterioritat es va utilitzar com a llar d’infants fins al 2013. L’any 2018 es va aprovar el projecte de remodelació arquitectònica que l’ha transformat en un centre social innovador. Una innovació que es percep també en la reforma de l’edifici, que ha rebut el reconeixement del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).
Alimentació
El servei d’alimentació, gestionat per empreses d’inserció sociolaboral i expertes en l’acció social, inclou els serveis següents:
- Menjador social: àpats presencials, per emportar-se i a domicili.
- Rebost social: punt de distribució d’aliments i entrega de la cistella bàsica d’aliments i complements.
- Cafeteria: servei de cafeteria obert a la ciutadania.
En l’actualitat, el menjador social del Centre Social El Roser és l’únic existent a la ciutat. Va començar a funcionar el 10 de gener, tot i que des del 3 de gener s’oferien àpats per emportar-se Les noves instal·lacions de la cuina i el nombre més gran de personal que hi treballa, permet elaborar 240 àpats diaris i tenir més capacitat de tractar i emmagatzemar aliments i de conservar àpats que el menjador social que hi havia fins ara. Pel que fa a la modalitat dels àpats, pot ser presencial, per emportar-se o a domicili.
Rebost social
El rebost social, que va obrir el 18 de gener, és una nova manera d’atendre les persones que l’equip de professionals de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus considera que necessiten ajuda alimentària. Amb aquest sistema la persona tria d’unes prestatgeries plenes d’aliments frescos i envasats el que necessita, d’acord amb un sistema de punts establert per Serveis Socials.
Cafeteria
Està previst que la cafeteria, oberta a tota la ciutadania, obri al mes de març. A més dels veïns i veïnes del barri, s’espera tenir com a clientela l’alumnat i el professorat de l’Institut Gabriel Ferrater i Soler, situat al costat del centre, i del veïnat de la zona.
Inserció laboral
Un dels objectius del Centre Social El Roser és inserir persones en el món laboral i al mateix temps oferir un bon servei de menjador i rebost a les persones usuàries. En concret, del total de 16 treballadors i 15 persones voluntàries que treballen al Centre Social El Roser, a més del personal de l’Ajuntament de Reus, hi ha 10 persones treballadores d’inserció, que van començar a treballar el 10 de gener amb un contracte de sis mesos prorrogable fins a tres anys, d’acord amb la llei d’inserció.
Es tracta de persones proposades per l’àmbit d’ocupabilitat de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, encarregat de facilitar l’accés al mercat laboral a persones amb dificultats. A més, ara, tenen assignat un/a treballador/a social de l’empresa que els fa un seguiment personalitzat, que inclou un itinerari de formació i tutories individuals amb l’objectiu que en un futur pròxim es puguin inserir al món laboral ordinari amb les majors garanties. Pel que fa al perfil, són persones, entre 20 i 55 anys, residents a Reus i la majoria són dones, tot i que es busca que hi hagi paritat.
El Centre Social El Roser incorpora a més el Servei Residencial d’Estada Limitada en dues modalitats d’atenció:
- Servei d’acolliment residencial d’urgència: supleix temporalment la llar familiar en casos puntuals i d’urgència, com incendi o ensorrament de l’habitatge.
- Servei de residència temporal a persones adultes en situació d’exclusió social: destinat a persones que no disposen de condicions sociofamiliars i d’atenció per romandre al seu habitatge o que no disposen d’un habitatge com, per exemple, persones sense sostre.
L’equipament integral d’estada limitada que oferirà El Roser serà una opció diferent dels actuals recursos privats que existeixen a la ciutat, com habitacions d’hostals o d’una entitat social. Es tracta d’oferir una millora en l’atenció social a les persones i també una millora en la qualitat del servei, de l’allotjament i de l’estada. En concret, aquest servei facilita desenvolupar els plans de treball amb majors garanties de suport i eficiència.
Els serveis que s’oferiran al nou equipament seran:
- Allotjament: capacitat per a 16 persones en dues sales de 8 places.
- Manutenció: esmorzar, dinar i sopar.
- Acollida i convivència: equip tècnic propi i extern.
- Suport social: equip propi i extern.
- Servei de dutxes i bugaderia per a persones externes.
- La posada en marxa del servei requerirà la creació d’11 llocs de treball.
Per a més informació es pot consultar el web: https://elroser.reus.cat/