Càritas. 17 de març de 2022. Fotografies d’Aleix Cabarrocas – Càritas Diocesana de Girona

Primera estació: l’estació de Przemyśl

L’estació de la ciutat de Przemyśl, al sud-est de Polònia, a 15km d’Ucraïna, és el principal punt d’entrada per a les persones refugiades que fugen utilitzant el tren cap a Polònia. En aquesta estació, Càritas Polònia ja comptava amb un café-restaurant basat en l’economia social, anomenat Perła Przemyśla, que ara, durant l’emergència, ofereix serveis de menjar per a les persones dels diversos cossos professionals que treballen a la zona, així com àpats per emportar, pensats per a les persones en trànsit. Al mateix recinte de l’estació de Przemyśl, Càritas ha habilitat un reservat exclusiu per a dones i criatures, en el qual un equip de voluntaris, com la Natasza o la Michelle, els ofereix menjar calent, i, sobretot, els proporciona un espai segur, tranquil i íntim, amb suport emocional i tracte compassiu, perquè puguin descansar durant el temps que passen a l’estació esperant un autobús o un tren que els dugui al seu proper destí d’acollida, arreu d’Europa.

En aquesta estació hi arriben, sobretot dones i criatures, però també gent gran, que han hagut de fugir espantades de casa seva, amb un futur ple d’incertesa. La majoria d’homes i marits, llevat de poques excepcions, i alguns supòsits especials com la viudetat amb fills a càrrec, s’han quedat al país per combatre la invasió russa. Càritas ofereix també informació actualitzada i orientació sobre els desplaçaments segurs, organitzats a través d’autobusos i combois de trens especials.

L’activitat dels equips de voluntariat de Càritas, que també inclouen germanes de congregacions de la diòcesi i desplaçats internacionals, no s’atura durant el dia ni la nit, mentre els trens no paren d’arribar. En un sol dia poden passar la frontera fins a 100.000 persones i només per aquesta estació fins a 15.000 persones, assegura Natasza Bogacz. A part del voluntariat identificat de Càritas, a l’estació de Przemyśl també hi ha altres entitats que ofereixen menjar, com la iniciativa World Central Kitchen, o equips de protecció civil polonesos i militars, entre d’altres.

Tesco, un centre comercial reconvertit en refugi temporal

A Tesco, un centre comercial en desús de la mateixa ciutat de Przemyśl, hi ha un altre punt d’acollida per a persones refugiades, en el qual s’acumula gran quantitat de roba a l’aire lliure, menjar i material provinent de donacions, recollides i d’iniciatives molt diverses. En aquest recinte també s’organitzen els viatges amb xofers privats que s’ofereixen per transportar persones arreu d’Europa, a través d’un sistema de registre i traçabilitat, que les entitats consideren insuficient i perillós. Actualment, Càritas no disposa d’un equip permanent a Tesco i alerta mitjançant cartelleria, dels perills que poden suposar els viatges en mitjans privats per a les persones més vulnerables. Al pàrquing d’aquest centre comercial hi ha desenes d’autobusos, cotxes particulars o furgonetes, que esperen omplir-se per partir cap a alguna destinació Europea.

Càritas, primera acollida per a les persones que arriben a peu

A 50km al sud de Przemyśl, al punt fronterer de Krościenko, hi ha un altre servei d’acollida important de Càritas. En aquest cas, es tracta d’una gran carpa d’emergència que ofereix una zona segura i climatitzada a les famílies refugiades, així com àpats calents i suport emocional, orientació i informació sobre les rutes a seguir cap a la resta d’Europa. La majoria de persones arriben a Krościenko són famílies que arriben a peu o amb cotxes privats, i esperen que familiars o amics els vinguin a recollir per carretera a l’altra banda. Cada pocs minuts pot aparèixer una família nova, que necessita ser acompanyada i acollida. La majoria va amb criatures i gent gran. La carpa serveix de punt d’espera i de trobada. Un equip de caputxins voluntaris de Càritas d’una congregació propera, així com altres persones voluntàries de la zona, com l’Alicja, que ha explicat el seu testimoni, s’encarreguen de gestionar aquesta infraestructura, a escassos metres del pas fronterer. Com a Przemyśl, les persones que hi arriben es troben en situació d’extrema vulnerabilitat i sovint han hagut de fer llargs viatges creuant zones en conflicte, i deixar els homes enrere. Es tracta del primer espai d’acollida, segur i protegit, que es troben quan surten d’Ucraïna per aquest punt, després d’un llarg periple. Diversos cops al dia, el grup local de germans caputxins celebra una missa, en la qual s’afegeixen la majoria de cooperants i personal d’aquest punt d’acollida.

L’ajuda de Càritas, clau per a les persones desplaçades

Càritas disposa d’altres punts d’acollida al llarg del la frontera de Polònia amb Ucraïna. Alguns d’ells no es poden visitar en aquest moment per motius de seguretat, però continuen depenent de l’ajuda econòmica que recullen les Càritas d’arreu del món i que canalitzen a través de Càritas Internationalis. A més, tant a Moldàvia com a Romania, Caritas disposa també d’equips locals que estan atentent les persones refugiades en circumstàncies d’emergència humanitària molt similars. Tanmateix, la resta de Càritas d’arreu d’Europa estan organitzant i reforçant també els serveis d’acollida, necessitats bàsiques, habitatge o suport jurídic, entre d’altres, per poder atendre les persones refugiades en situació vulnerable que ja estan arribant als seus destins.

Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa