Madrid. – 27 de juliol de 2022. L’aliança formada per cinc organitzacions especialitzades en el acompanyament social i jurídic de persones migrants i refugiades -Andalusia Acoge, Càritas, CEAR, CONVIU Fundació Cepaim i Red Acoge- valoren que l’aprovació del Reglament d’Estrangeria per part del Govern espanyol suposa un avanç, però té un abast limitat al deixar fora persones en situació d’especial vulnerabilitat. Aquestes cinc entitats van alertar ja fa dos anys sobre la creixent situació de desprotecció de milers de persones estrangeres que viuen al nostre país i van reclamar la modificació d’aquest document per facilitar vies legals i segures i evitar la irregularitat sobrevinguda.
Els avenços afecten fonamentalment els estudiants estrangers que tindran la possibilitat de treballar; les persones que ja tenen autoritzacions de residència i treball i la renovació dels quals s’amplia a quatre anys; a qui vulgui reagrupar els seus familiars flexibilitzant-se els requisits econòmics; a les persones estrangeres que portin dos anys a Espanya i que es comprometen a fer una formació; a les que porten tres anys a Espanya i aconsegueixen un contracte de treball; i les persones de tercers països que volen accedir al mercat de treball des de país d’origen a través del catàleg de llocs de difícil cobertura.
Totes aquestes modificacions estan orientades a facilitar l’accés d’aquestes persones al mercat laboral, però continuen sense abordar-se canvis normatius que garanteixin la plena integració social i laboral de les persones migrants que ja viuen a Espanya en igualtat de condicions.
Entre els reptes pendents que s’haguéssin pogut millorar i abordar, hi ha la regularització dels fills no nascuts a Espanya, els pares dels quals tinguin autorització de residència i una regulació del reagrupament que garanteixi el ple dret a la vida familiar. També qüestions relatives a la situació de les persones sol·licitants de protecció internacional o apatrídia, el desenvolupament reglamentari del dret d’accés a prestacions socials bàsiques i l’adopció de mesures perquè les persones més vulnerables no quedin excloses de l’administració electrònica.
Les cinc organitzacions signants consideren necessari seguir avançant a la modificació del Reglament d’estrangeria de manera dialogada i participada en temes crucials com la flexibilització del reagrupament familiar, l’accés als visats de cerca de feina o la necessària sinergia entre la legislació d’estrangeria i la legislació d’asil o l’accés a la protecció social de les persones estrangeres.
En aquest sentit, cal que la política migratòria no només posi el focus a les necessitats del mercat laboral espanyol, sinó que s’aborden tots els obstacles normatius que impedeixen a la població migrant la seva integració i incorporació a la societat espanyola en igualtat de drets.