En el marc del Dia Internacional del Treball, des de Càritas Diocesana de Tarragona volem reivindicar els drets laborals com una expressió fonamental de la dignitat humana, un pilar imprescindible per a una societat justa i cohesionada. El treball hauria de ser una eina per desenvolupar-se com a persona, contribuir al bé comú i viure amb dignitat.
Avui dia, moltes persones es veuen atrapades en condicions de precarietat laboral, amb salaris insuficients, contractes temporals, jornades abusives o sense cap mena de protecció social. Altres, ni tan sols tenen accés a una feina. Aquesta situació afecta especialment els col·lectius més vulnerables. A més, la inseguretat laboral genera angoixa, inestabilitat emocional i dificultats per construir un projecte de vida. D’altra banda, la precarietat també pot comportar l’aïllament social, la pèrdua d’autoestima i un sentiment de frustració profunda.
De fet, en el manifest del Dia Internacional del Treball, Iglesia por el Trabajo Decente (ITD) denuncia que el model laboral actual ha normalitzat la inestabilitat i la precarietat, erosionant l’esperança de les persones joves. “Quan no saps si demà podràs donar menjar als teus fills, o si el que estàs estudiant et permetrà tenir una feina digna, és fàcil caure en el desànim”, recull el manifest citant al papa Francesc.
Davant d’aquesta realitat, ITD exigeix a les institucions públiques i a la societat en conjunt una escolta real a les demandes de la joventut, que implica garantir feines estables i amb drets; facilitar l’accés a l’habitatge i promoure les polítiques que assegurin una estabilitat vital i emocional.
Un dret humà essencial
Des de Càritas Diocesana de Tarragona, afirmem amb força que el treball digne és un dret, no un privilegi. Això vol dir que totes les persones haurien de poder accedir a una feina que respecti els seus drets, ofereixi un salari just, garanteixi la seguretat i permeti conciliar la vida laboral amb la familiar. També cal combatre totes les formes d’explotació, com ara el treball forçat, el treball infantil, la discriminació o l’assetjament laboral.
Les entitats socials, com Càritas, tenim un paper fonamental en l’acompanyament de les persones vulnerables, en la denúncia de les injustícies i en la promoció de programes d’inserció sociolaboral. Però també cal que, com a societat, repensem el valor del treball, no només com un mitjà per produir, sinó com un element clau de cohesió social.
En aquest mes de maig, fem una crida a la consciència social, per no acostumar-nos a la precarietat ni a la indiferència. Continuarem defensant els drets laborals com allò que són: drets humans essencials.