Aquest mes d’abril, amb motiu del Dia Mundial de la Salut, volem posar el focus en una realitat silenciosa però persistent: la desigualtat en l’accés a la salut. Tot i que la salut és un dret reconegut internacionalment, per a moltes persones en situació de pobresa o exclusió social, aquest dret esdevé inabastable.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de la meitat de la població mundial no té accés complet als serveis essencials de salut. De fet, l’OMS posa en relleu les desigualtats persistents en salut entre diferents grups poblacionals. Les diferències en l’accés a l’atenció mèdica, la qualitat dels serveis i les condicions socioeconòmiques continuen sent barreres importants per assolir una salut equitativa per a tothom.

Sovint aquests factors tenen causes estructurals: la precarietat laboral, l’habitatge inadequat, l’alimentació insuficient, el malestar emocional i, sovint, les barreres administratives o econòmiques per accedir a l’atenció mèdica. Les persones en situació administrativa irregular o sense domicili fix, per exemple, troben molts més obstacles per ser ateses al sistema públic, tot i que legalment tenen dret a una atenció sanitària bàsica.

 

El dret a la salut: una qüestió de justícia social

Des de Càritas, veiem com la salut s’erosiona quan les condicions de vida són indignes. Acompanyem famílies amb pocs recursos i persones grans que no poden accedir a serveis especialitzats per manca de transport o suport familiar. La manca de recursos als centres d’atenció primària, les llargues llistes d’espera, o la dificultat per obtenir cites mèdiques són factors que agreugen encara més la situació de les persones més vulnerables.

Per això, és imprescindible treballar per un sistema de salut veritablement equitatiu, que no només atengui tothom, sinó que ho faci des de la justícia i la inclusió. Això implica reforçar l’atenció primària, garantir l’accés universal independentment de la situació administrativa i incorporar la perspectiva social en l’atenció sanitària.

A Càritas Diocesana de Tarragona, treballem cada dia perquè totes les persones sentin aquest benestar, perquè tal com afirma Cáritas Española, sabem que tenir bona salut és:

  • Accedir a drets: habitatge, educació, treball digne, salut, protecció social
  • Comptar amb persones i relacions significatives al barri, poble…
  • Sentir benestar psicològic, emocional i espiritual estable
  • Viure en coherència amb els mateixos valors
  • Tenir projectes per al futur

La salut no pot ser un privilegi. És un dret fonamental i un indicador clau de la justícia social. Des de Càritas, continuem treballant al costat de les persones per defensar aquest dret i denunciar les situacions que el vulneren. Perquè només amb una societat que cuida a tothom podrem parlar realment de salut.

Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa