La cooperativa d’iniciativa social impulsada per Càritas continua la seva col·laboració amb Inditex participant, juntament amb altres líders del sector, en el llançament de la primera peça feta amb Loopamid ® , la poliamida totalment creada a partir de residus tèxtils.

Moda re- ha separat i classificat tèxtils rebutjats per convertir-los en aquesta nova matèria primera, a partir de 520.000 mesuraments de composició de fibres amb les tecnologies d’espectroscòpia d’infraroig proper (NIRS) Fibersort i trinamiX .

 

Moda re-, la iniciativa d’impacte ecosocial de Càritas, líder en gestió del tèxtil usat a Espanya i al sud d’Europa, es converteix en una de les peces bàsiques per a la creació de la primera peça feta amb loopamid®, una poliamida reciclada que Inditex i la química BASF han llançat com a avenç significatiu en els seus esforços per impulsar la reciclabilitat a la indústria tèxtil.

La participació de Moda re- en el projecte ha consistit en la preparació de la matèria primera bàsica, a partir de la roba usada recollida principalment en contenidors de tot Espanya. L’operativa ha estat liderada per la planta de tractament de Sant Esteve de Sesrovires gestionada per l’empresa d’inserció Formació i Treball .

En una etapa inicial, observant limitacions en la identificació de la composició de les tecnologies i sistemes actuals de classificació de teixits tèxtils, s’ha innovat, conjuntament amb BASF, INDITEX i proveïdors líders de tecnologies d’infraroig proper (NIR per les sigles en anglès) , en la millora de la precisió dels sistemes de classificació per composició. En concret, s’ha creat i implementat un sistema de classificació de poliamida 6 d’alta precisió realitzant al llarg de l’any de durada del procés de disseny i implementació més de 520.000 mesuraments de composició de fibres amb les tecnologies d’espectroscòpia d’infraroig proper (NIRS) Fibersort i trinamiX .

Posteriorment a l’etapa de classificació per composició es van eliminar, a les peces seleccionades, totes les parts no tèxtils com cremalleres i botons, per ser trossejades finalment en les dimensions requerides per BASF.

La implantació d’aquests equips d’identificació de composicions a les tres plantes Moda re- d’Espanya, a Munguía i Riba-roja del Túria (gestionades per Koopera) i la de Sant Esteve Sesrovires (gestionada per Formació i Treball ) ha estat possible gràcies a l’extensa trajectòria de col·laboració entre Inditex i Moda re- Càritas, enfocada a l’optimització dels processos circulars al tèxtil.

El llançament de loopamid® és un bon exemple d‟un dels principis de l‟economia circular, la col·laboració extrema. Aquesta iniciativa ha unit diferents líders mundials del sector per desenvolupar una solució innovadora que millora la circularitat en la indústria de la moda i permet el reciclatge total de residus tèxtils de poliamida.

Aquest avenç permet a Moda re- la consolidació de nous llocs de treball, assolint-ne la xifra de 1.500, i és a més líder a Espanya de la reutilització tèxtil, a través de la seva xarxa de 160 punts de venda a tot Espanya. 

 

Sobre Moda re-

Moda és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, que es dedica a la gestió del cercle complet de la roba usada: recollida, preparació per a la reutilització i reciclatge, donació i venda. Moda re- és, avui dia, l’operador més gran d’Espanya i un dels projectes de reutilització i preparació per al reciclatge amb més projecció d’Europa. Una iniciativa basada en la innovació i la sostenibilitat econòmica que s’ha consolidat com a partner estratègic d’empreses claus a la indústria tèxtil com Inditex.

Moda re- agrupa les 50 empreses d’inserció promogudes per Càritas de tot l’estat, que donen feina a prop de 1.500 persones, més d’un 50% en risc d’exclusió social. Desenvolupant importants programes de sensibilització mediambiental, amb més de 7.500 contenidors sensoritzats de recollida tèxtil, 160 punts de venda a tot el territori i tres innovadores plantes de classificació, emmagatzematge i tractament, és una empresa d’impacte ecosocial líder al nostre país.

Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa