La cooperativa d’iniciativa social impulsada per Cáritas va superar els 1.600 llocs de treball, dels quals més del 50% són ocupats per persones en situació d’exclusió social
Moda re-, la cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, es consolida com el major operador d’Espanya amb 47.636.779,20 de quilos de roba recollits en 2024, tres milions de quilos més que l’any anterior. Aquest projecte, basat en l’economia circular, és el fruit dels més de 30 anys d’experiència de Càritas en la recollida i gestió de roba amb finalitats socials i solidaris, nascut en els tradicionals robers de les parròquies.
Va ser al 2018, sota el convenciment que el treball és la millor alternativa per a lluitar contra l’exclusió social, quan en el si de Càritas Espanyola va començar a gestar-se el projecte Moda re-. El 2020, mitjançant l’aportació dels seus projectes locals i donant un nou impuls a l’ocupació social, Moda re- es constitueix com a cooperativa i els seus socis s’uneixen per a apostar per la inclusió laboral a partir de la gestió eficient de roba i deixalles tèxtils.
Durant aquest temps la iniciativa s’ha situat com un dels principals projectes de reutilització i reciclatge tèxtil del sud d’Europa, la qual cosa ha convertit a Moda re- en partner estratègic d’empreses clau de la indústria.
La gradual implementació al llarg d’aquests anys d’una moderna tecnologia de classificació tèxtil en les seves plantes permet a Moda re- liderar, al costat d’importants fabricants espanyols, el procés de transformació de la roba usada en noves fibres. Així, en 2024, la cooperativa ha format part en primera persona d’importants iniciatives d’innovació en el reciclatge fibra-a-fibra, com els projectes The Post Fiber® o Loopamid®, realitzats en col·laboració amb els principals agents de la indústria tèxtil.
Implantant processos més sostenibles i eficients
L’any 2022, Moda re- es va convertir en un projecte innovador de referència a nivell internacional a l’ésser el primer a instal·lar sensors als seus contenidors, la qual cosa avui dia suposa haver aconseguit una major eficiència en la traçabilitat i en l’optimització de les rutes de recollida.
La cooperativa va tancar el 2024 amb un total de 8.933 contenidors amb sensors, instal·lats a la via pública o espais privats com parròquies, centres comercials, escoles o universitats, en els quals es van recollir una mitjana de 5.332,70 quilos de roba en cadascun.
Compromesos a continuar millorant l’eficiència dels seus processos, Moda re- ha augmentat la seva flota durant el 2024, acabant l’any amb 175 vehicles de recollida. La cooperativa ha anat introduint vehicles elèctrics, aplicant sistemes de conducció eficient i instal·lant bases de recàrrega fotovoltaica per a autoproveïment energètic.
La recollida de les peces donades en els contenidors de Càritas/Moda re- és a càrrec de personal de les empreses d’inserció de la cooperativa, que també empren els equips encarregats de realitzar la rigorosa classificació de la roba que arriba a les seves plantes. Usant la tecnologia més capdavantera, separen per al seu reciclatge aquelles peces que, pel seu estat, no poden reutilitzar-se. Les que estan en òptimes condicions, s’higienitzen i disposen per a arribar al seu destí final. Moltes d’aquestes peces les pots trobar en botigues Moda re- de tota Espanya.
Un model pioner de botiga solidària
Moda re- va tancar el 2024 amb 145 botigues pròpies en tota Espanya, a les quals se sumen 27 córners en hipermercats Alcampo de tot el territori, acabant l’any amb un total de 172 punts de venda. A la província de Tarragona, Arada Empresa d’Inserció Càritas Diocesana de Tarragona compta amb dues botigues Moda re-, una a Tarragona i una altra a Reus. Es tracta d’espais moderns i dinàmics que trenquen amb els estereotips associats a les botigues de segona mà i que són un fidel reflex dels valors del projecte: sostenibilitat i solidaritat, amb el planeta i amb les persones.
Els ingressos generats per les vendes a les botigues Moda re- es reinverteixen de manera íntegra en programes de formació i llocs de treball per a persones en situació vulnerable, l’obertura de noves botigues, així com en la recerca i desenvolupament de nova tecnologia per a la reutilització i reciclatge del tèxtil.
Les botigues de Moda re- obeeixen a més a un model innovador de botiga/escola, on personal d’inserció adquireix coneixements i destreses de gestió comercial i atenció al públic guiats per un equip de professionals especialitzats en el sector del retail. Així, des de Moda re- s’impulsa la igualtat d’oportunitats a través d’un model de relacions laborals justes, basat en la promoció i l’autonomia personal.
Aquestes botigues són també espais solidaris que ofereixen una atenció digna a les persones més necessitades, que poden accedir a un lliurament social basat en una experiència de compra totalment normalitzada sense cap cost. Seguint aquest integrador model de donació social, Moda re- va distribuir gratuïtament en la seva xarxa de botigues 281.635 peces entre col·lectius vulnerables al llarg de 2024.
La moda, eina de transformació social
El compromís amb l’entorn i amb les persones és la base fonamental del projecte de Moda re- que, amb les seves xifres d’ús de 2024, es confirma com un projecte líder a Espanya en l’impuls de l’ocupació social a partir de la gestió de roba i residus tèxtils.
En 2024 Moda re- ha arribat a consolidar 1.608 llocs de treball, generant un 17,5% de llocs de treball més que en l’exercici anterior. Un creixement significatiu en un any en què 863 d’aquests llocs de treball han estat reservats a persones en risc d’exclusió que han aconseguit una oportunitat laboral dins del projecte —60% dels llocs ocupats per dones—, la qual cosa suposa un increment del 14,3% respecte a l’exercici anterior contribuint així a reduir les desigualtats i fer costat a col·lectius en exclusió.
A través de la motivació, l’adquisició de coneixements, competències laborals i socials, des de Moda re- s’impulsa a les persones perquè, una vegada finalitzats els seus itineraris d’inserció, puguin accedir al mercat laboral normalitzat. Per això, en 2024 es van destinar 50.403 hores de formació al personal d’inserció, un temps de preparació transversal, professionalitzada o específica dels seus llocs de treball que es va complementar amb 31.302 hores de tutoria i acompanyament al personal d’inserció.
Donar suport al consum responsable per a vestir millor
En aquests anys de trajectòria en el sector tèxtil, Moda re- ha adquirit un fort compromís amb la conscienciació per a fer protagonista a la ciutadania d’una transformació sostenible i ecològica. Per a això, cada any posa en marxa diferents campanyes per a augmentar la seva competència en matèria de sensibilització i conscienciació de la reutilització, el reciclatge i el consum responsable del tèxtil en tot l’àmbit nacional.
El 2024 Moda re- va activar 960 accions i jornades de sensibilització dirigides a públic de totes les edats en les diferents províncies espanyoles. Una important labor, realitzada en àmbits tant públics com privats, que s’ha consolidat com una de les principals iniciatives dins de l’estratègia de Moda re- en favor de la circularitat.