El matí del dimecres 19 d’octubre ha tingut lloc, a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, a Barcelona, la Jornada Acadèmica de celebració dels 25 anys del Centre Català de Solidaritat (CECAS), Fundació privada sense ànim de lucre fundada l’any 1991, que es dedica a l’atenció de persones amb drogodependència, especialment aquelles que es troben en situació d’exclusió social. El CECAS és un servei de l’Església Catòlica de Catalunya per al tractament, rehabilitació i reinserció de les persones amb drogodependència i està promogut per la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) i totes les Càritas Diocesanes de Catalunya.
La Jornada ha estat presidida, en la seva primera part, per l’Arquebisbe de Barcelona i president del CECAS, Mons. Joan Josep Omella, i en la segona part, per l’Arquebisbe de Tarragona i president de la CET, Mons. Jaume Pujol.
La Sra. Eva González, membre de l’equip de la Comunitat Terapèutica de Can Puig i el Sr. Ferran Solé, coordinador tècnic del CECAS, han donat la benvinguda als assistents i, tot seguit, s’ha presentat un vídeo que recull els 25 anys d’història del CECAS.
La Sra. Carme Basté, vicedegana d’Empresa i Innovació de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL) ha subratllat la col·laboració del CECAS amb la URL, que acaba de celebrar també el 25è aniversari de la seva fundació. La Sra. Pilar Malla, vicepresidenta del CECAS, ha recordat la fundació del Centre, el mes de març de l’any 1991, com una iniciativa de les Càritas diocesanes de Catalunya amb el suport dels bisbes catalans i ha agraït la constant col·laboració de les administracions civils, tant locals com autonòmiques, al projecte. Així mateix, la Sra. Malla ha fet referència al Concili Provincial Tarraconense de l’any 1995, que en la seva resolució n. 96, vinculant i prioritària, va ordenar donar suport al CECAS, amb voluntariat i amb mitjans econòmics, com a institució comuna que és de l’episcopat català i de les Càritas diocesanes dels bisbats de Catalunya.
Per part seva, el Sr. Josep Rodríguez-Roca, director de Serveis i Recursos del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, ha destacat que el model del CECAS està certament centrat en les persones, especialment les que estan en exclusió social. La Sra. Pilar Solanes, directora del Programa de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, ha valorat la constant col·laboració de l’administració local de la ciutat amb el CECAS des de la seva fundació i inclús abans amb les persones que ja treballaven en l’àmbit de la drogodependència. La Sra. Solanes ha subratllat també els valors de la paciència i de la tolerància, articulats amb la professionalitat, com a bàsics en aquest àmbit.
El Sr. Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que la llei aprovada per la Generalitat de Catalunya per tractar les drogodependències va ser la primera aprovada en aquest àmbit en l’Estat espanyol i que encara que la preocupació dels ciutadans en relació a aquest àmbit ha baixat considerablement des dels anys noranta fins avui, institucions com el CECAS, que ha permès que milers de persones hagin millorat la seva vida, han de seguir fent la seva aportació a tota la societat. Per part seva, Mons. Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president del CECAS, ha felicitat el Centre en l’aniversari de la seva fundació i a totes les institucions presents en l’acte per la seva labor incansable en favor de les persones drogodependents i ha dit que cal anar recuperant els valors que donen sentit a la vida humana, valors arrelats, de vida i d’esperança, en l’Evangeli de Jesucrist.
El Dr. Narcís Martí, metge fundador i actual membre de l’equip del Centre d’Atenció i Seguiment de drogodependències del CECAS i el Sr. Lluís Gatius, director de la fase d’acollida, Centre de Dia i Patologia Dual del CECAS, han parlat de “L’atenció a les drogodependències des del CECAS: ahir, avui i demà”. En la seva intervenció han tractat de diferents aspectes de la història, del present i del futur del CECAS, com són el diàleg amb el Projecte Home; la millora en els centres d’assistència als usuaris, amb el canvi d’espai de Mas d’en Lluc a Can Puig; els convenis signats amb els centres penitenciaris del Departament de Justícia de la Generalitat; l’aportació indispensable dels voluntaris; la separació de tractament per gènere; l’inici de la comunitat terapèutica de Tarragona; el tractament a usuaris de patologia dual, el programa d’atenció a les famílies i el tractament per a residents joves. Tots dos han subratllat que “els programes han d’estar al servei dels usuaris, no els usuaris al servei dels programes”.
La Dra. Rosa M. Boixareu, síndica de greuges de la Universitat Ramon Llull i el Dr. Antoni Nello, professor de la Universitat Ramon Llull i de la Facultat de Teologia de Catalunya han dialogat sobre “De què parlem quan parlem de salut? Dotze pensaments bàsics i un afegitó”. Ambdós han fet referència a la dificultat de definir què és la salut i han recordat la definició ampla donada per l’Organització Mundial de la Salut l’any 1948, en dir que “salut és aquell estat de complert benestar físic, mental i social i no només d’absència de malaltia”. S’han referit també a les declaracions posteriors de Perpinyà i d’Ottawa i com al benestar físic, mental i social de les persones cal afegir-hi també el benestar espiritual, per assolir un concepte de salut integral.
A continuació, hi ha hagut una taula de testimonis, moderada pel periodista Antoni Bassas, acompanyat per la Sra. Marta Figuls, subdirectora de la Comunitat Terapèutica Can Puig del CECAS, taula en la qual han intervingut l’Àlex, la Matilde, en Jan, l’Abril, l’Oriol i l’Elisenda, participants i familiars en diferents projectes del CECAS. Els testimonis han exposat de com es van adonar que tenien un problema i en quin moment van decidir que s’havia d’acabar i això els va dur a decidir entrar al programa CECAS, com han anat evolucionant i com es troben avui en els diferents aspectes de la seva vida, què és el que més els ha ajudat a superar la malaltia i quins són els obstacles amb què s’han trobat un cop superada la drogodependència. Consideren que amb la rehabilitació han començat a viure de nou, i que la família, en molts casos, ha estat el motor per canviar de vida. Alhora també han destacat que la societat en si mateixa, de vegades, és un obstacle per a desenganxar-se de l’addicció, que hi continua havent desinformació i molts tabús. Han destacat també l’acollida, afecte, ajuda, rigor i seriositat que han trobat en el CECAS, on hi ha una normativa amb argumentacions per ajudar a ordenar la vida i arribar a prevenir i facilitar la sortida del consum. En els pisos d’acollida i en els altres centres del CECAS, amb paraules dels testimonis, “et sents comprès, sents que no et jutgen, que ets tu qui va fent el teu camí”. Allà els han ajudat a mirar endavant, a començar a construir una nova vida.
La Sra. Cèlia Palacín, directora gerent del CECAS i el Sr. Antoni Campreciós, patró administrador de l’entitat, han clos la Jornada. La Sra. Palacín ha animat a tots a continuar amb la tasca valuosa iniciada fa 25 anys, amb respecte i capacitat d’estima. Ha insistit que és important que quan els drogoaddictes obrin la porta a CECAS es trobin ben acollits. S’ha posat com a repte adaptar-se a les noves necessitats i s’ha mostrat convençuda que això serà possible gràcies a tot un equip que posa motivació en tot el que fa i a la feina que continuaran fent, també en xarxa, amb l’ajuda de diverses entitats i administracions, i s’ha felicitat per aquests 25 anys. Per part seva, el Sr. Antoni Campreciós ha agraït la presència dels assistents a la Jornada i ha tingut un reconeixement per a les 8.000 persones que han passat pel CECAS i que han dit prou i han volgut tornar a començar; també ha tingut un agraïment pels qui van fundar el CECAS i pel suport de les administracions i dels voluntaris, i un encoratjament als professionals a seguir buscant un tractament escaient per a cada persona, per tal que el CECAS continuï essent una porta oberta per sortir de la droga.