- Els principals reptes són: l’enfortiment de les polítiques socials i l’increment de la inversió social en un context en què gairebé el 25% de la població catalana continua vivint en una situació de vulnerabilitat; el reconeixement a la feina i contribució de les entitats socials a través de l’aprovació de la Llei del Tercer Sector Social i l’assoliment d’un finançament estable i adequat per al sector que atén i acompanya 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social a Catalunya.
Enric Morist ha estat escollit com a nou president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya per al període 2024-2028. Així ho va decidir l’Assemblea General de la Taula formada pels representants de les 37 federacions i grans organitzacions que en són sòcies. Morist, com a representant de FEPA (Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits) encapçalava l’única candidatura que es presentava per a la presidència del conjunt de les entitats socials catalanes, en substitució de la fins ara presidenta, Francina Alsina (Federació Catalana de Voluntariat Social), que ha estat durant dues legislatures al capdavant de la institució (2017-2024) i que no podia optar a la reelecció per la limitació en els estatuts d’un màxim de dos mandats.
La nova presidència i junta directiva es van presentar en un acte públic que va tenir lloc a continuació de l’Assemblea General i que va comptar amb la participació de les principals autoritats del país: Salvador Illa, president de la Generalitat; Josep Rull, president del Parlament; Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona, i Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, a més de representants d’agents socials i econòmics i institucions amb qui la Taula manté aliances.
A l’acte, Enric Morist va agrair la feina de la fins ara presidenta de la Taula, i de la junta directiva sortint, i va fer valdre que, durant el mandat, s’ha incrementat la incidència política davant les institucions a favor de la defensa dels drets socials i les persones en situació de vulnerabilitat i s’ha reforçat la unitat i cohesió interna del sector.
El nou president de la Taula del Tercer Sector va remarcar que, entre els principals reptes, hi ha continuar l’aposta pel treball conjunt entre entitats socials i administracions públiques i altres agents socials (sindicats, empreses, etc.) amb l’objectiu d’augmentar el diàleg social; reprendre i aprovar la proposició de Llei del Tercer Sector Social, la tramitació de la qual va quedar aturada al Parlament per la convocatòria d’eleccions anticipades; i revertir l’infrafinançament crònic que pateix el sector social, tant pel que fa a la inversió pública en polítiques socials com pel finançament del sector.
“Hi ha una part de la població que ho està passant molt malament [gairebé el 25% de la població catalana viu en la pobresa o l’exclusió]. Cal la consolidació de les polítiques socials, però també la consolidació de les entitats socials que les estan atenent i acompanyant i que necessiten seguretat i estabilitat en el seu finançament” va assegurar Morist que també va apuntar que “amb el finançament singular per a Catalunya, es té l’oportunitat de trencar amb l’infrafinançament crònic del sector social, de protegir millor les persones, de tenir un sistema de serveis socials més robust i sòlid, amb el finançament que mereix per ser un veritable pilar de l’estat del benestar i amb la capacitat necessària per reduir les desigualtats estructurals i treure de la pobresa a les persones”.
La Junta directiva de la Taula del Tercer Sector Social està formada per 13 membres, un dels quals és qui exerceix el rol de la presidència. Les altres entitats federades que van aconseguir representació són: Associació Sant Joan de Déu Catalunya, Càritas Catalunya, COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), Cohabitac (Coordinadora de Fundacions d’Habitatge Social de Catalunya), Creu Roja Catalunya, Dincat Federació, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), ECOM Federació, Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT), Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA),
Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i Federació Salut Mental Catalunya.
En representació de Càritas Catalunya hi participaran Mercè Darnell de Càritas Diocesana de Barcelona (titular) i Martí Batllori (CD Girona) i vicepresident de Càritas Catalunya, que seguiran el camí marcat per Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, i Anna Roig (CD Barcelona).
Sobre Enric Morist
Col·legiat en educació social, Enric Morist és el director general de la Fundació Ajuda i Esperança; patró de la Fundació Àuria i de la Fundació de la Federació Catalana de Futbol i membre dels consells assessors de FEPA i Fundesplai. Fa molts anys que està vinculat amb la Taula del Tercer Sector Social, de la qual n’ha estat vicepresident (2014-2023) i també n’ha exercit provisionalment la presidència (juliol-novembre 2017). A més, també ha rebut el Premi Solidari ONCE 2019.
Sobre la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya és la institució que defensa els drets socials i que treballa per erradicar la pobresa, l’exclusió i les desigualtats i enfortir les entitats socials. Aglutina 37 federacions i grans organitzacions que representen més de 3.000 entitats
socials sense ànim de lucre que atenen i acompanyen 1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social a Catalunya