L’Escola de Tardor de Càritas Catalunya forma part de la formació contínua de la Confederación de Cáritas Española que es desenvolupa també a través de l’Escuela de Primavera, l’Escuela de Verano, l’Escuela de la Caridad, els Encuentros confederales, i les formacions que es realitzen des de les Càritas regionals o autonòmiques i des de les Càritas diocesanes.
El primer moment de l’Escola va ser per fer la pregària inicial que va acompanyar Mn. Mayoral, delegat episcopal de Càritas Diocesana d’Urgell davant l’absència, per motius d’agenda, del bisbe delegat – el Cardenal Mons. Joan Josep Omella- i el seu representant a Càritas Catalunya Mons. Javier Vilanova. Tot seguit va donar la benvinguda la secretària general de Càritas Diocesana de Barcelona, Cristina García, i el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, qui va aprofitar per fer els seu comiat com a president, a l’acabar el seu mandat en a finals de novembre. Es va aprofitar aquest moment per oferir el reconeixement i l’agraïment a la seva tasca, i fer-li un petit obsequi de record pel seu pas per la presidència de Càritas Catalunya, un fort aplaudiment va omplir la Sala d’Actes.
Després l’Associació ATD Cuarto Mundo va presentar una ponència amb el títol “Trencar amb l’herència de l’extrema pobresa”, on van exposar la realitat que acompanyen i com podem donar força i protagonisme als més pobres i marginats socials. Després es van dur a terme sis tallers per poder oferir als assistents respostes, suggeriments i recursos en àmbits de la seva tasca a Càritas: “Com acompanyar el malestar emocional dels i les participants”, “Com trencar amb la herència de l’extrema pobresa”, “Acompanyament en drets”, “Claus per acompanyar el voluntariat de Càritas”, “Màrqueting digital”, i “Eines per a l’elaboració d’un pla de millora per l’administració”.
La formació per a equips directius es va centrar en l’àmbit del management i el lideratge ètic. Sergi Loughney, director de Relacions Institucionals del Grup Fundació “la Caixa”, va compartir la presentació “Nous camins, noves fórmules”.
Els tallers es van realitzar pel matí i per la tarda. Una vegada finalitzats, els participants van tornar als seus llocs d’origen amb més bagatge de recursos i materials per poder fer servir en el seu dia a dia en la seva tasca dins de Càritas.
El comentari general dels assistents va ser de reconeixement de tot el que van rebre i van compartir al llarg de la jornada de la 6a Escola de Tardor de Càritas Catalunya. Des de Càritas Catalunya ja es treballa per la propera jornada de formació per a la tardor de l’any vinent.