ITD denuncia que la desigualtat, l’explotació i la precarietat afecta especialment les dones a l’àmbit laboral

L’economia submergida impedeix que moltes dones accedeixin a ocupacions justes i equitatives, obligant-les a acceptar condicions abusives, sense contractes ni protecció social. A Espanya, s’estima que el 18% del PIB prové de l’economia submergida, amb una majoria de dones afectades, especialment treballadores de la llar, jornaleres, cuidadores i netejadores. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Església per un Treball Decent (ITD) denúncia com l’economia submergida perpetua la vulnerabilitat de milions de treballadores, negant-los drets fonamentals i condicions dignes de vida.

“Moltes treballadores en ocupacions informals s’enfronten a jornades extenses, salaris baixos i acomiadaments arbitraris. La situació és encara més greu per a les dones migrants, els qui, a causa de barreres administratives, racisme i xenofòbia, es veuen obligades a acceptar ocupacions informals. A més, moltes enfronten riscos de tràfic i explotació sexual”, assenyalen les organitzacions que formen part d’aquesta iniciativa. Davant aquesta realitat, ITD proposa mesures concretes per a erradicar la precarietat laboral de les dones. Entre elles, figuren la regularització laboral en sectors com el domèstic, agrícola i de serveis; l’enfortiment de la inspecció laboral per a combatre abusos i explotació; la regularització de persones migrants, garantint drets laborals i socials; la formació i capacitació per a millorar l’accés a ocupacions de qualitat; l’acompanyament pastoral i social, amb un compromís ferm de l’Església en la defensa de les treballadores més vulnerables i la conciliació i corresponsabilitat, promovent polítiques que equilibrin la vida laboral i familiar.

Al manifest, des d’Església pel Treball Decent proposem accions concretes per a combatre l’economia submergida i millorar la vida de les treballadores:

1. Regularització laboral: Formalitzar ocupacions en sectors com el domèstic, agrícola i de serveis, eliminant barreres administratives i protegint els drets laborals.
2. Inspecció i compliment de lleis: Enfortir els mecanismes d’inspecció laboral i sancionar als qui explotin a les treballadores i treballadors, acompanyats de campanyes informatives sobre drets laborals.
3. Regularització de migrants: Garantir permisos de residència i treball justos per a les
persones migrants, contribuint a una economia més equitativa.
4. Educació i capacitació: Implementar programes formatius perquè les dones accedeixin a ocupacions de qualitat, fomentant també la seva organització i lideratge.
5. Acompanyament pastoral i social: L’Església ha de continuar fent costat a les treballadores que sofreixen vulneracions de drets laborals, escoltant-les, acompanyant-les i denunciant injustícies, reflectint el compromís evangèlic amb les persones vulnerables.
6. Conciliació i corresponsabilitat: Promoure polítiques que equilibrin la vida laboral i familiar, com a permisos parentals igualitaris i serveis de cura accessibles i de qualitat.

El 8 de març és una oportunitat per a renovar el nostre compromís amb la justícia social. És possible transformar un món on les dones visquin amb dignitat i el treball sigui una font de vida plena. En aquest 8 de març, ITD convida a renovar el compromís amb la justícia social. “Continuem lluitant per un món on el treball sigui una font de vida plena i on cap dona sigui invisible”, conclou el manifest.

La iniciativa Església pel treball Decent (ITD) va començar la seva marxa en 2014 i està format per organitzacions d’inspiració catòlica i congregacions religioses, entre les quals es troben Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), la Germanor Obrera d’Acció Catòlica (HOAC), Justícia i Pau, la Joventut Estudiant Catòlica (JEC) i la Joventut Obrera Cristiana (JOC). El seu objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent «cap a l’interior d’aquestes organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat».

Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència inundacions València
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa